UPDATE Finanțatorul clubului de fotbal Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, a ieșit, marți seară, de la DNA Pitești, unde a fost audiat timp de aproape trei ore, spunând că a fost citat în calitate de martor în dosarul legat de terenul pe care a fost construit supermarketul Pic din Craiova.
Mititelu a declarat, la ieșirea de la audieri, că a fost audiat în calitate de martor în dosarul în care primarul Craiovei, Antonie Sololon, a fost arestat și că îi urează „numai bine” edilului.
„Solomon e un băiat deștept. Eu nu am niciun ban în buzunar, dar lui Solomon i-au găsit 200.000 de euro în casă. Bravo lui, e băiat deștept. Are apartamente, case. Eu am investit în fotbal”, a spus finanțatorul clubului de fotbal Universitatea Craiova.
Potrivit unor surse judiciare, în cursul zilei de marți au mai fost audiați, în calitate de martori, în același dosar, fostul viceprimar al Craiovei Gheorghe Nedelescu și o angajată de la Biroul Juridic al Primăriei Craiovei.
Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a fost arestat preventiv în 3 martie, pentru 29 de zile, în baza unui mandat emis pe numele său de magistrații Tribunalului Argeș, edilul fiind acuzat de luare de mită în formă continuată, fals intelectual și uz de fals.
Primarul a fost arestat pentru primirea unei mite de la un acționar principal al firmei PIC din Pitești pentru a-i facilita diverse servicii în Craiova, informa Direcția Națională Anticorupție, care preciza că în acest caz sunt vizate și alte persoane.
Potrivit anchetatorilor, în perioada februarie 2006 – noiembrie 2006 Solomon ar fi primit mită de la un acționar principal al SC PIC SA, pentru a-și îndeplini în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu legate de exercitarea funcției de primar al municipiului Craiova și de președinte al Comisiei de Sistematizare a Circulației Rutiere și Pietonale a municipiului Craiova.
În cursul lunilor februarie – martie 2006, primarul municipiului Craiova a primit cu titlu de mită suma de 40.000 euro (în mai multe tranșe) pentru a emite, cu încălcarea normelor legale, autorizația de construcție pentru hypermarket-ul PIC Craiova. Documentul, completat cu mențiuni nereale, a fost semnat de primarul Solomon la data de 16 martie 2006, în aceeași zi în care SC PIC SA Pitești a depus cererea prin care a solicitat această autorizație. Anterior, cererea de autorizație fusese respinsă de funcționari din cadrul Primăriei Craiova, întrucât exista un litigiu pe rolul instanțelor judecătorești.
De asemenea, în 9 noiembrie 2006, Solomon ar fi primit de la un acționar principal al SC PIC SA Pitești suma de 10.000 de euro, pentru ca, în calitate de președinte al Comisiei de Sistematizare a Circulației Rutiere și Pietonale a municipiului Craiova, să înlesnească aprobarea unei cereri privind asigurarea transportului public până în zona unde era amplasat Hypermarket PIC Craiova.
Tribunalul Argeș arată în motivarea arestării primarului Solomon că interceptările din cauză, făcute în 2006 cu aprobarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, coroborate cu registrele paralele ținute de magazinul PIC, conduc la ideea unor infracțiuni de dare și luare de mită.
„Învinuitul P.G.C. (Penescu Gheorghe Cornel – n.r.) ținea o evidență strictă a tuturor sumelor plătite diverselor persoane cu titlu de mită, situație întâlnită și în celelalte cauze întrumentate de DNA Pitești, în legătură cu activitatea infracțională a acestuia”, consemnează judecătorul în motivarea sa, precizând că „mențiunile ce apar în evidențele paralele coroborate cu interceptarea unor convorbiri telefonice din data de 9 noimebrie 2006 – în temeiul mandatului din 31 octombrie 2006 emis de ICCJ și declasificat la 19 mai 2009 – au condus la identificarea unor indicii cu privire la derularea unor oprerațiuni de corupere a primarului Craiovei în vederea emiterii în alte condiții decât cele prevăzute de Legea 50 din 1991, a autorizației de construire emisă în 13 martie 2006”.
Astfel, arată instanța, Penescu a avut o discuție telefonică cu un martor din care reiese că ar fi remis cu titlu de mită aproximativ 70.000 de euro pentru obținerea autorizației de construire a hypermarket-ului.
„Deși expresiile folosite de interlocutori nu sunt explicite, dat fiind mijlocul de comunicare ales cât și suspiciunea asupra posibilității ascultării convorbirilor, apreciem că în contextul în care au fost rostite este vorba despre derularea unor activități de corupere a primarului Solomon, direct sau prin persoane interpuse, în scopul emiterii acestei autorizații pentru societatea administrată de P.G. (Penescu – n.r.) în conținutul convorbirilor făcându-se referire în mod constant la numele acestuia„, notează judecătorul Tribunalului Argeș.
Instanța mai reține și declarația unei angajate din Primăria Craiova de la Direcția Urbanism, desemnată pentru a verifica documentația aferentă autorizației de construire a hypermarket-ului care a susținut în fața anchetatorilor că „în mod cert asupra sa s-au exercitat presiuni pentru redactarea autorizației de construire, iar acestea puteau fi exercitate fie de arhitectul șef, fie de secretarul primăriei, fie de primarul Craiovei”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER